Thursday, July 23, 2009

Resepi Nasi Ayam penyet

aku mmg suka makan nasi ni..tah la naper..dh la kt semanjung ssh nak dpt benda alah ni apatah lg kt trg..klu la nanti contohnyer aku pregnant tibe2 teringin nak mkn nasi ayam penyet ni jenuh suami nak cari nanti..so aku p search la resipi dia kt tenet..mna tau leh jd koleksi nanti..hehehe..penangan sambal dia mmg bez la..nanti nak try buat la.nk bg abg mkn..haha..tp ni terlampau complicated sgt la...kwn aku g laen ckp xde la difficult smpai cam tu..ayam dia juz rebus n goreng jer pastu...xper2..aku nak try yg plg simple jer..yg penting sambal perlu sodap!!!!





i Got this from my best friend. Simple ingredients but takes time to prepare. The results is super duper yummy. At least to my tastebud. D

This is the recipe:


Untuk Ayam-


Ayam 1 ekor (potong potong 8)
Direbus selama 10 min.
Tos kan. Air tadi jgn dibuang dulu. Bleh simpan for soup and tuk masak nasi.

Bahan2 utk dikisar:

Jintan Manis 1/2 sudu besar
Jintan Putih 1/2 sudu besar
Biji Ketumbar 3 sudu besar
Serbuk Kari Ayam 1 sudu besar
Serbuk Kunyit 1 sudu besar
Serbuk Lada Putih 1/2 sudu besar
Bawang putih 3 ulas
Halia 1cm
Air sikit


Kalau nk sedap lagi, jintan ngan ketumbar disangar dulu kasi bau dia naik, baru kisar. Tapi kalau tak nak pun takpe. Lepas da kisar, tambah


Garam 1 sudu kecil


Dah siap pes ni, lumur kat ayam yg dah potong tadi, perap overnite, kalau ada lebih pes, simpan, leh goreng tempe ngan taufu...
Bila nak goreng, golek2 kan atas tepung beras sikit, jadi crispy

-------------------------------------------------------

Untuk sambal-

Goreng dengan minyak sikit (pan fry lah):

Cili merah 20 batang (tambah kalau nk lagi pedas)
Cili padi 10 biji
Bawang kecil 10 biji, hiris
Bawang putih 3 biji, hiris
Tomato 5 biji, potong 4
Belacan About 5 cm
Ikan Bilis 2 sudu

Ikan bilis di goreng sampai crispy. Lepas tu goreng belacan. Dah angkat, masukkan bawang merah n bawang putih, hiris halus2 dan masukkan cili.
Bila dah layu, masukkan tomato. Semua ni pakai minyak yg same.
Sejukkan sebelum blend pakai food processor ataupun tumbuk (Jgn halus sangat, kasar2 sikit, ada texture)


Then masukkan dlm periuk to heat it up, and add


Garam Rasa dulu, pasal belacan dah ada, mayb you don need to add too much salt
Gula Melaka Abt 2-3 tablespoons (according to taste)

U can do this the night before, so u can taste, n keep in the fridge. Nak pakai, juz heat up

U can add daun salad, tomato, timun n ulam2 on the side

------------------------------------------------------

Untuk Nasi-

Boleh pakai paste Nasi Ayam yg dah siap brand Woh Hup
Juz follow the instructions on the bottle, masak macam nasi biasa,
Boleh pakai beras biasa atau beras Basmati
Serai 1 btg, dititik
Daun pandan 3 helai, cuci, ikat

----------------------------------------------------------

Soup-

Rebusan ayam tadi jangan dibuang. Clear up the minyak yg timbul tu until u get a clear soup.
Add pepper
Daun sop/ Daun bwg/ Pepper

2 comments:

harukhichi said...

emm sdp ni.. dah lame sy cube nak wat, blh lah try esk.thanks ya..

STAR Q said...

as salam. saya baru jumpa blog ni sebab anak sibuk nak makan nasi ayam penyet ni. dah masak dah tp nasi dia saya masak nasi putih biasa. thanks for the recipe :)